Baszta to miejsce, które przeniesie Cię w klimat przedwojennego Krakowa. Przywróciliśmy do życia ten historyczny obiekt, który dzisiaj jest kameralną restauracją. Tutaj możecie zorganizować rodzinne przyjęcie w jednej z kilku sal lub na tarasie.

Sztuka doświadczania

W zabytkowej Baszcie na Wzgórzu Zamkowym poczujesz się wyjątkowo, bo to właśnie my inspirujemy, tworzymy i serwujemy wyśmienitą kuchnię. 

Brzmi dobrze, prawda?

Tutaj zabierzemy Cię w kulinarną podróż po polsko-francuskich smakach. Według nas kuchnia, to nie tylko sam efekt końcowy, to przede wszystkim produkty, które pieczołowicie, z niezwykłą starannością, wybierają dla nas zaufani lokalni dostawcy. 

Synergia talentów

Do lokalnych produktów dołączamy aromatyczne przygotowanie, wyczucie, kulinarną wiedzę, doświadczenie i talent. Dzięki synergii między tymi elementami powstają wartościowe i reprezentacyjne dania. Gotujemy innowacyjnie, z użyciem nowoczesnych, rzemieślniczych technik. Odważnie eksperymentujemy, jednak z poszanowaniem tradycyjnego podejścia. I właśnie to sprawia, że osiągamy idealnie wyważone smaki. Dzięki naszej miłości do gotowania powstają potrawy, które przywołują unikatowe emocje i miłe wspomnienia. Dołożymy wszelkich starań, by ich smak nieodłącznie kojarzył Ci się z naszą restauracją, Wzgórzem Zamkowym i po prostu z Krakowem.

ROSÓŁ WOŁOWY Z RAVIOLI I PIECZONĄ CEBULĄ - 21,00
BEEF BROTH WITH RAVIOLI AND ROASTED ONION

🥕 KREM PAPRYKOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM - 27,00
PAPRIKA CREAM WITH COCONUT MILK


🥕VEGE


SAŁATKA Z KOZIM SEREM, MARYNOWANYMI BURAKAMI, PIKLAMI I SOSEM WINEGRET - 39,00
SALAD WITH GOAT CHEESE, MARINATED BEET, PICKLES AND VINAIGRETTE SAUCE

🥕 SELER MARYNOWANY Z PECORINO, ORZECHEM WŁOSKIM I TRUFLĄ - 36,00
MARINATED CELERY WITH PECORINO, WALNUT AND TRUFFLES

GRAVALAX Z ŁOSOSIA Z WASABI I WARZYWAMI PIKLOWANYMI - 38,00
SALMON GRAVLAX WITH WASABI AND PICKLED VEGETABLES

TERRINA Z FOIE GRAS Z BRIOSZKĄ, KARMELIZOWANYM ORZECHEM WŁOSKIM I CZARNYM BZEM - 49,00
FOIE GRAS TERRINE WITH BRIOCHE, CARAMELIZED WALNUT AND ELDERBERRY

TATAR WOŁOWY Z EMULSJĄ Z CZARNEGO CZOSNKU KAPARAMI I ANCHOIS - 45,00
BEEF TARTARE WITH BLACK GARLIC EMULSION, CAPERS AND ANCHOVIES


🥕 VEGE

🥕 POLENTA Z PARMEZANEM, PIECZONYMI WARZYWAMI I ROZMARYNEM - 42,00
POLENTA WITH PARMESAN CHEESE, ROASTED VEGETABLES, AND ROSEMARY

ŻEBRO WOŁOWE WOLNO PIECZONE W GUINESSIE Z SALSEFIĄ I JARMUŻEM - 51,00
BEEF RIB SLOWLY BAKED IN GUINNESS WITH SALSIFY AND KALE

FILET Z SUMA Z TOPINAMBUREM, CZARNYM CZOSNKIEM I SOSEM VELOUTE - 65,00
CATFISH FILLET WITH JERUSALEM ARTICHOKE, BLACK GARLIC, AND VELOUTE SAUCE

FILET Z ŁOSOSIA Z BRUKSELKĄ, MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ I SOSEM SZAFRANOWYM - 55,00
SALMON FILLET WITH BRUSSELS SPROUTS, FRENCH MUSTARD, AND SAFFRON SAUCE

PIERŚ Z KACZKI Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ, PIECZONĄ PIETRUSZKĄ I SOSEM FOIE GRAS - 63,00
DUCK BREAST WITH SAVOY CABBAGE, ROASTED PARSLEY AND FOIE GRASS SAUCE


🥕 VEGE

LODY RZEMIEŚLNICZE: PALONE MASŁO/ TRUSKAWKA/ CZEKOLADA - 21,00
ARTISAN ICE CREAM: ROASTED BUTTER/ STRAWBERRY/ CHOCOLATE 

CYTRYNOWA TARTOLETKA Z BEZĄ
- 24,00
LEMON TARTLET WITH MERINGUE

JABŁKOWA TARTE TATIN Z LODAMI WANILIOWYMI 
- 28,00
APPLE TARTE TATIN WITH VANILLA ICE CREAM

FONDANT CZEKOLADOWY - 29,00
CHOCOLATE FONDANT

DESKA WĘDLIN (CHARCUTERIE )- 50,00
PLATE OF COLD CUTS

DESKA SERÓW FRANCUSKICH - 48,00
FRENCH CHEESE PLATE

MINI MOZZARELLA Z POMIDORKAMI CHERRY I WINEGRET - 13,00
MINI MOZZARELLA WITH CHERRY TOMATOES AND VINAIGRETTE

ROSÓŁ Z MAKARONEM - 16,00
CHICKEN NOODLE SOUP

POMIDOROWA Z KLUSECZKAMI - 16,00
TOMATO SOUP WITH DUMPLINGS

NUGGETSY Z KURCZAKA Z FRYTKAMI I SURÓWKĄ Z MARCHWI I POMARAŃCZY - 24,00
CHICKEN NUGGETS WITH FRIES, AND CARROT AND ORANGE SALAD

PENNE RIGATE Z SOSEM POMIDOROWYM I PARMEZANEM - 24,00
PENNE RIGATE WITH TOMATO SAUCE AND PARMESAN

RACUCHY Z JABŁKAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM - 19,00
DROP SCONES WITH APPLES AND CHOCOLATE SAUCE

CIASTKO CZEKOLADOWE Z POSYPKĄ ORZECHOWĄ - 17,00
CHOCOLATE CAKE WITH NUT SPRINKLES

ZIEMNIAKI PIECZONE - 10,00
BAKED POTATOES

FRYTKI - 10,00
FRIES

KOMPOZYCJA SAŁAT/ WARZYWA PIKLOWANE - 10,00
SALAD COMPOSITION/ PICKLED VEGETABLES

WARZYWA PIECZONE/ NA PARZE - 15,00
BAKED/ STEAMED VEGETABLES


Nasze menu

Jedzenie

Na dobrej kuchni znamy się bardzo dobrze, bo kierujemy restauracjami już od 30 lat. Nasze menu jest dostosowane do smaków gości i miejsca, w którym je podajemy.

Gotujemy w tradycyjny sposób, polegając na polskich dostawcach i produktach, gdy tylko jest to możliwe, nawiązując z nimi relacje. Poprzez używanie rzemieślniczych narzędzi i wykorzystywanie kraftowych technik - tworzymy niezmiennie sezonowo, rzemieślniczo i lokalnie… w zupełnie nowej odsłonie.

Przyjęcia

...A może chcesz u nas zorganizować swoje przyjęcie i wynająć jedną z kilku sal na kameralne spotkanie? Na tarasie możesz zorganizować swoją uroczystość ślubną, a w restauracji przygotujemy obiad lub kolację dla Twoich gości. Baszta sprawdza się doskonale również jako miejsce na organizację przyjęć komunijnych, urodzinowych, imieninowych lub innych ważnych wydarzeń, które warto celebrować

Historia Baszty

Baszta to dawna Willa Odyniec, która powstała w latach 1928-1929 i została zaprojektowana przez znanego krakowskiego architekta Adolfa Szyszko - Bohusza, pierwszego właściciela rezydencji. Baszta została zbudowana na parceli, którą zakupił w 1916 roku od zakonu Kamedułów.

GODZINY OTWARCIA

Restauracja Baszta

Poniedziałek - Czwartek - 13:00 - 21:00
Piątek - 13:00 - 22:00
Sobota - 12:00 - 22:00
Niedziela - 12:00 - 21:00

Zapraszamy do kontaktu

REZERWACJA STOLIKA, ORGANIZACJA IMPREZY RODZINNEJ lub SPOTKANIA BIZNESOWEGO

Zamek w Przegorzałach

Jodłowa 13
30-251 Kraków